Vauvahieronta

Vauvan kehon kireyksiin ja stressitiloihin vaikuttavat esimerkiksi synnytystarjonta ja -tapa sekä synnytykseen liittyvät komplikaatiot ja interventiot. Oireet voivat näkyä esimerkiksi imetysongelmina, yleisenä tyytymättömyytenä ja itkuisuutena, vatsavaivoina, asentorajoitteina, epäsymmetrisenä liikkumisena, hoitotoimenpiteiden haastavuutena tai motorisen kehityksen viivästymänä.

Aikamme vitsaus tuntuu olevan autonomisen hermoston epätasapaino, tarkemmin sympaattisen hermoston yliaktiivisuus, joka voi oireilla mm. unihäiriöinä, rauhattomuutena, lihaskireyksinä, vatsakipuina ja ummetuksena. Tähän ja muihin edellä mainittuihin voi saada apua kehon käsittelystä, jossa etsitään ja hoidetaan kehosta epätasapainotiloja ja rauhoitetaan hermostoa. Mikäli vauvalla on ongelmia imuotteen kanssa, on koko kehon hoitaminen aina oleellista.

Käsittely voi tuoda helpotusta jo ensimmäisellä hoitokerralla, mutta parhaan hoitovasteen saavuttamiseksi suositellaan ensisijaisesti sarjahoitoa. Hoitokertojen määrä riippuu sekä lähtötilanteesta että vauvan vasteesta hoitoon.

Vauvahierontaan tullessa vauvan olisi hyvä olla kylläinen ja vireä
Edellisestä ruokailusta olisi hyvä olla 20-30 min – paitsi jos tarkoituksena on tutkia käynnillä myös imetyspulmaa.

Esteitä hieronnalle ovat kuume tai akuutti tulehdus, alle viikko viimeisimmästä rokotteesta, antibioottikuuri, syöpä tai hemofilia. Hieronnan jälkeen vauva kannattaa syöttää hyvin, hän voi olla myös tavallista väsyneempi. Käsittely vapauttaa histamiinia pintakudoksissa, joka voi aiheuttaa jumisessa kohdassa joskus voimakkaankin ihoreaktion – tämä ei ole vaarallista.

Ensimmäinen hoitokerta alkaa alkukartoituksella. Hoito toteutetaan vauvantahtisesti ja se kestää vauvasta riippuen tyypillisesti n. 30-45 min. Aivan pienelle vauvalle hoito tehdään yleensä vaatteiden päältä ja se kestää lyhyemmän aikaa. Vanhempana voit halutessasi ottaa lepohetken vaikka lehden parissa, itkuisempaa vauvaa voi hieroa myös vanhemman sylissä tai rinnalla syödessä. Isompien vauvojen ja taaperoiden kanssa voimme hyödyntää hieronnassa lauluja ja satuja, kirjoja ja leluja.